Kaczka pychotka

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
4 stycznia 2017

Zachęcamy do sprawdzenia przepisu od Pani Ani i Pani Haliny. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

 

Składniki:

 

1 szt. kaczki 2-2,5 kg

3 jabłka

1 pomarańcza

pieprz cytrynowy

papryka słodka w proszku

majeranek

1,5 kg dużych ziemniaków

 

Kaczkę moczymy w wodzie całą noc, dwa razy odlewamy wodę. Rano wyjmujemy kaczkę na 30 minut. Po tym czasie wkładamy kaczkę do garnka z wrzącą wodą na 10 minut. Następnie wyjmujemy i odsączamy, nacieramy kaczkę wewnątrz majerankiem i pieprzem cytrynowym, wkładamy ćwiartki jabłek, cząstki pomarańczy. Spinamy kaczkę wykałaczkami i sznurujemy, w wierzchu opruszamy kaczkę według uznania solą, czerwoną słodką papryką i pieprzem. Ziemniaki obieramy i przekrawamy na połówki, układamy na dnie gęsiarki, a na nie kładziemy kaczkę. Pieczemy pod przykryciem od 2 do 2,5 godziny w piekarniku – pierwsze 30 minut w temp. 180-200 stopni, później 150 stopni. 30 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę gęsiarki by skórka się lepiej zarumieniła.

 

Życzymy smacznego

Anna i Halina

 

P.S. Tak samo można upiec inne mięsa lub ryby.

 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Kaczka pychotka

    Kaczka pychotka