Zupa z pomorza (dwa w jednym)

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
24 stycznia 2017

Pani Ania podsyła kolejny smaczny pomysł na szybki obiad.

 

Składniki:

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera

250 g mielonego mięsa drobiowego

250 g mielonego mięsa wieprzowego

1 jajko

2 łyżki bułki tartej (lub mąki)

3 łyżeczki mąki

3 łyżki śmietany

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki (nie koniecznie)

sól, pieprz

1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka cukry - do smaku

 

1) Do garnka z 2 l wody dodajemy włoszczyznę, płaską łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotujemy.

2) W tym czasie przygotowujemy mięso jak na klopsy, dodajemy jajko, bułkę tartą (lub mąkę), sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy niewielkie pulpety.

3) Do wrzącego wywaru wrzucamy pulpety, od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy ok. 10 minut.

4) Zaciągamy zupę (do śmietany dodajemy mąkę i mieszamy żeby nie było grudek, po czym wlewamy do zupy), zagotowujemy. Zupa powinna być zawiesista. Na koniec dodajemy ocet i cukier, doprawiamy do smaku (zupa powinna być słodko-kwaśna).

Można gotować zupę z ziemniakami lub ugotować ziemniaki osobno i podawać okroszone cebulką.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Zupa z pomorza z klopsami

    Zupa z pomorza z klopsami