Konfitura z cytryn

22 grudnia 2016

Konfitury z cytryny są wspaniałym dodatkiem do herbaty.

 

Składniki:

1 kg cytryn

2 kg cukru

250 ml wody

 

Cytryny umyć starannie szczoteczką w gorącej wodzie i opłukać. Zalać zimną wodą i zmieniając ją codziennie moczyć owoce przez 3 dni. Wyjąć i ponakłuwać wykałaczką. Zalać w rondlu dużą ilością zimnej wody i gotować na małym ogniu, aż będą miękkie. Ostudzić cytryny i pokroić na cienkie plasterki, usuwając pestki. Z 1,25 kg cukru i wody ugotować syrop i kiedy nieco przestygnie, zalać nim cytryny. Po kilku godzinach syrop zlać, dodać 250 g cukru, zagotować, usunąć pianę i ponownie zalać cytryny. Powtarzać te czynności jeszcze dwa razy, dodając po 250 g cukru do syropu i podgrzewając go usuwać pianę. Na koniec gotować cytryny w syropie 15 minut i gorące przełożyć do wyparzonych słoików.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Konfitura z cytryny

    Konfitura z cytryny